Grup Hepsi Fan Club | Hepsi Galeri Resimler | Haberler, Duyurular |
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.


Resimler,Avatarlar,İmzalar,Haberler ve Duyurular,Çok Tatlı Üyeler.....Daha Neler nelerr? Hadi ne duruyosun?Üye ol:)Burası Gerçek Hepsicilerin Mekanı!
 
AnasayfaAnasayfa  AramaArama  Latest imagesLatest images  Kayıt OlKayıt Ol  Giriş yapGiriş yap  

 

 Öznel İdealizm

Aşağa gitmek 
+2
DagL
~eRenci~
6 posters
YazarMesaj
~eRenci~
En Erenci Adminn (:
En Erenci Adminn (:
~eRenci~


Mesaj Sayısı : 3817
Nerden?? : Erenimin kalbinden :)
Mesleğin?? : Öğrenci :D
Hepsiden en sevdiğin kişi?? : EREN
Rep :
Öznel İdealizm Left_bar_bleue900 / 100900 / 100Öznel İdealizm Right_bar_bleue

Ruh halin nedir? : Öznel İdealizm Eglendirici
Hepsiden favorin ? : Öznel İdealizm 8c7a1332d6e4ab51888ace8b71f8d7d3_50
Hepsi Puanı :
Öznel İdealizm Left_bar_bleue999 / 100999 / 100Öznel İdealizm Right_bar_bleue

Kayıt tarihi : 04/09/07

Öznel İdealizm Empty
MesajKonu: Öznel İdealizm   Öznel İdealizm EmptyÇarş. Eyl. 12, 2007 6:59 am

Olgu
Gerçekleşmiş olan her şey... Olam ve olay birer olgu’dur. Olgu deyimi bu iki yakın anlamlı deyimden daha geniş kapsamlıdır ve ikisini de içerir. Olam zaman ve yer özellikleriyle ele alınan olgu, olay zaman ve yer özelliklerinden sıyrılmış olgudur. Olmuş olan her şey olgu’dur; bundan ötürü de olgu deyimi olası, olanaklı ve düşünsel, tasarımsal deyimleriyle karşıt anlamlıdır. Çünkü bu deyimler henüz gerçekleşmemiş olanı dile getirirler; gerçekleşmeleri muhtemeldir, mümkündür ya da gerçekleştirilmeleri düşünülmektedir, tasarımlanmaktadır ama henüz olmamış’lardır ve bundan ötürü de olgu değillerdir. Cladue Bernard “deneyimsel düşünceye yol gösterecek ve aynı zamanda onu denetleyecek tek gerçek olgulardır” der. Olay deneyim konusu olan olgu’ dur, ama onun deneyimini olgu denetler; çünkü olgu betimleyici ve somut, olay’sa çözümsel ve soyuttur. Olay deney konusu, olgu ise deney sonucudur. Örneğin savaş, gerçekleşmiş olarak olgu , soyut olarak olay , belli bir yer ve zamanda geçmiş olarak olam’dır. Auguste Comte ve olgucu izleyicileri (pozitivistler) bizim algı dediğimize olgu derler. Onlara göre sadece duyumlarımız ve algılarımız dolaysız verilerdir, bunları incelemekle yetinmemiz gerekir. Kierkegaard ve varoluşçu izleyicilerine (egzistansiyalistler) göre insan anlaşılamayan ve hiçbir açıklanması bulunmayan bir salt olgu’dur. Ve kendisine yabancı bir dünya içine atılmıştır. Mantık açısından da bilim, olgulardan önermeler çıkarır ve bu önermeleri olgularla tanıtlar. Bir olguyu açıklamak demek, onu başka olgulara indirgemek demektir. Ne var ki açıklanamayan, eş deyişle başka olgulara indirgenemeyen olgular da vardır. Örneğin herhangi bir şeyin varlığı, böylesine bir olgudur. Kızgın bir sobaya elinizi dokundurduğunuzda elinizin yandığından şüphe edemezsiniz, bunlar kesin olarak verilmiş olgulardır. Doğa bilimleri ve genellikle bilim sadece olguları açıklamakla yetinmez, onları en yalın bir biçimde açıklamaya çalışır. Bilim olguları sadece yasalara bağlamaya değil en yakın yasalara bağlamaya çalışır. Olgular, deneyin sağladığı gerçek verilerdir. Deneyimsel yöntemde olgulara dayanılır ve deneyimler ancak olgulara başvurularak denetlenebilir.


Olumsuzlanmanın Olumsuzlanması
Eylemsel ve tarihsel özdekçi öğretinin açıkladığı üç büyük evrensel yasadan biri... Karşıtların birliği ve savaşımı yasası ile nicelikten niteliğe geçiş yasası adlarını taşıyan öteki evrensel yasalarla birlikte olumsuzlanmanın olumsuzlanması yasası doğanın, bilincin ve toplumun evriminde geçerli olan evrensel bir yasadır. Sonsuz ve sınırsız evrim, tüm evrende bu üç yasanın izlemesiyle gerçekleşir.

Sonsuz ve sınırsız evrende sonlu ve sınırlı nesne ve olaylar, bu yasalarla doğar, büyür ve ölürler. Ne var ki ölümleri de yeni bir doğumu sağlamak, eş deyişle genel gelişmeyi gerçekleştirmek içindir. Her yeni eskir ve yerini yenisine bırakır. Eskinin yerini yeniye bırakması olumsuzlanmanın olumsuzlanmasıdır. Çünkü eski bir zamanlar yeniydi ve kendisinden eski olanı olumsuzlayarak varlaşmış ve yeni olarak kendini meydana koymuştu. Şimdi ise bu olumsuzlayan yeni, kendisinden daha yeni tarafından olumsuzlanmaktadır. Bundan ötürüdür ki Marx. “eski varoluş biçimleri olumsuzlanmadıkça hiçbir alanda gelişme olmaz.” der.

Evrende her nesne, olay ya da süreç birbirlerini karşılıklı olarak yok etmeye çalışan çeşitli karşıt yönler ve eğilimler taşır. Bu onların savaşımıdır. Ama bütün bu karşıt yönler ve eğilimler, aynı zamanda birbirleriyle sıkıca bağımlıdırlar, biri olmadan öbürü de olmaz. Bu da onların birliğidir. Gelişme sürecinde yeninin eskiyi olumsuzlaması, karşıtlar arasındaki çelişkilerin çözülmesinden ve aşılmasından başka bir şey değildir.



Ontoloji
Bir bütün olarak varlığı ele alan ve var olanların en temel niteliklerini inceleyen felsefe dalı. Ontoloji terimi ilk kez 17. yüzyılda kullanılmakla birlikte, felsefi bir yaklaşım olarak ele alınması eski Yunan’a, özellikle Aristoteles’e değin iner.

Aristoteles, sonradan Ta meta physike ( metafizik) adıyla derlenen metninde işlediği ve “ilk felsefe” adını verdiği disiplin için, “varlığı varlık olarak ele almak” deyimini kullanmıştı. Ama Platon’un idea öğretisi ya da Sokrates öncesi filozofların “arkhe” arayışları ontoloji alanında ilk bilgisel çabalar sayılabilir.

Hıristiyanlığın egemen olduğu orta çağda Aquino’lu Thomas Aristoteles’in çalışmasından yararlanarak Tanrı’nın varlığını savını temellendirmek için ontolojik yaralanmıştır ve Aristoteles’in bu çalışmasını “Tanrı’nın yarattığı varlıkların bilgisi” olarak tanımlamıştır. Thomas, Katolik dogmalarına bir temel bulabilmek için bu Aristotelesçi felsefeden yararlanmıştır. Böylece arta çağda ve yani çağda metafizik terimi, ontolojinin ele aldığı alana ilişkin kullanılmaya başlanmıştır. Bu arada, yeniçağ biliminin gelişmesine koşut olarak gittikçe olumsuz bir içerik kazanan metafizik terimine, bilimdışı, anlaşılmaz konularda düşünmek gibi bir anlam yüklenmiştir.

17. yüzyılda Alman düşünürü Wolf, ontolojiyi temel ilkeler bilimi olarak tanımlar ve duyu dışı özdeksiz bir varlık tasarımının temel yapısını, türlerini ve biçimlerini inceler. Çağdaş ontolojici Hartmann’a göre ontolojinin öteki bilimlerden başkalığı, öteki bilim dalarının bir iş bölümü anlayışı içinde var olanı çeşitli alanlara bölerek sadece o belli alanlarda araştırmalarına karşı ontolojinin var olanı bütünlüğü içinde ele almasıdır. Örneğin astronomi gök varlıklarını, jeoloji madensel varlıkları incelediği halde ontoloji bütünüyle varlığın varoluş ilkelerini inceler.

Tarihsel süreçte Kant, Schelling ve Hegel gibi büyük Alman idealistleri ontolojiye karşı çıkmışlardır. Ontolojinin orta çağdan gelen kofluğu ne idüğü belirsizliği, inaksallığı gözlerinden kaçmamıştır. Ontolojinin yerine Kant “deneyüstü felsefe”yi, Schelling “aşkın düşünceciliği”, Hegel “mantık”ı önermişlerdir. Bu düşünürlerden sonra saf felsefe olarak ontolojik ya da metafizik yaklaşım bir yandan gözden düşerken, bir yandan da daha temelli bir biçimde ele alınmaya ve işlenmeye başlanmıştır. Fenomonolojinin kurucusu Edmund Husserl ontolojiyi “anlamlı davranışların içeriğini inceleyen” felsefe dalı olarak tanımladı. Buna göre ontoloji, felsefede var olan nesnelere ulaşmayı sağlayan davranışları inceleyen disiplin idi. Husserl’in öğrencisi, Heidegger, varlığın temel bir varlıksal anlam taşıdığı bir varlık türünü arayarak buna, insan ya da kişi yerine “ orada olmak” adını vermiştir.



Öznel İdealizm
Nesnel varlığı insansal bilincinin ürünü sayan idealizm anlayışı, öznel idealizm, varlığın kaynağını insansal ruha indirger ve maddeyi düşüncenin ürünü sayar.

Nesnel idealizmcilerle öznel idealizmcilerin savları hemen hemen yok gibidir. Her ikisi de tanrı bilime felsefesel bir temel sağlamada birleşirler, her ikisi de metafiziktir, her ikisi de felsefenin temel sorununun da ruha öncelik tanıyıp nesnel gerçekliği yadsırlar, gerçeklikten yola çıkmayı düşünsel varsayımlar oluştururlar, her ikisi de gizli ya da açık, bilime karşıdır ve bilinemezcidir.

Öznel düşüncellik tarihsel süreçte çeşitli biçimlerde ileri sürülmüştür: Şüpheciliği yöntem olarak kullanan bütün Yunan düşünürleri, başta Protogoras olmak üzere hemen bütün sofistler , başta Pyrrrhon ve Ainesidemos olmak üzere bütün şüpheciler, başta Arkesilaos ve Karneades olmak üzere bütün Sokratesçi şüpheciler öznel düşüncelciliğe düşmekten kaçınmamışlardır. Bunun nedeni de bütün şüphecilerin; duyumların, nesnelerin niteliklerini yansıttığı olgusunu yadsımalarıdır.Usçuluğun kurucusu Fransız düşünürü Rene Descartes’in metafiziği, nesneyi, insan zihninin bir tasarımı saymakla tümüyle öznel düşünceci bir öğretidir.

Nesnel gerçekliği yadsıyan ve tek geçerliğin insan duyumlarından ibaret olduğunu savunan İngiliz düşünürü David Hume’in, Alman düşünürü Imanuel Kant’ı hazırlayan şüpheci öğretisi de açık bir öznel düşünceciliktir. Öznel düşünceci öğretilerden biri de Fransız düşünürü Auguste Comte’un olguculuğudur. Çeşitli öznelci öğretilerde çeşitli adlar altında ileri sürülen algı’ların olguculuktaki yeni adı da olgu’dur. Olgucular olgular sözünden algılar’ı anlarlar. Onlara göre bize araçsız olarak verilen tek bilgi olgular,eş deyişle algılarımız ve duyularımızdır. Bilim bunlarla yetinmeli, başkaca bilgiler edinme isteğine boşuna kapılmamalıdır. Bu ise nesnel dünyadan kopmayı ve kendi bilinci içine kapanmayı, eş deyişle öznel düşünceciliğe düşmeyi dile getirir. Heidegger’e göre “evren, ancak, içinde insan bulunduğu oranda vardır.” Demek ki nesnel gerçekliği yaratan insandır ve insansız nesnel gerçeklik yoktur.



Öz
Bir nesneyi neyse o yapan gereçlerin tümü. Tarih boyunca öz için değişik tanımlar yapılmıştır.

1)Platon göre idea anlamında kullanılmıştır. Ona göre bütün varlıkların özleri ideadır.

2)Aristoteles bu deyimi metafiziğinde ve mantığında değişik anlamlarda kullanmıştır. Aristoteles metafiziğinde öz deyimi töz ile anlamdaştır, “özdekle bitişik olmayan töz öz diyorum” der. Bu anlamda öz deyimi, töz deyiminden soyut ve varlık deyiminden düşünsel olmasıyla ayrılır. Buna karşı Aristoteles mantığında öz somut varlıktır, “sözgelimi insan, at özdür.”der. bu somut özleri de birinci ve ikinci özler olmak üzere ikiye ayırır. Birinci özler bireysel olarak, ikinci özlerse türdel olarak ele alınan özlerdir. Şöyle der “ikinci öz diye birinci anlamda alınan özlerin içinde bulundukları türlere denir. Ne var ki bu türlere cinslerini de eklemek gerekir. Sözgelimi birey olarak insan, insan türünün içine ve türün cinsi de hayvandır. Öyleyse ikinci öz diye bu sonuncu özler, yani tür olarak insan ve hayvan gösterilir.

3)Fransız varoluşçusu Sartre’a göre öz, varlaşmayla meydana gelir ve varoluştan önce yoktur. İnsan, kendini ne yapar ve nasıl yaparsa odur. İnsandan başka bütün varlıklar önceden belli bir öz’e göre varlaşırlar. Örneğin bir masa yapmak için önce masanın özünü tasarlarız, sonra testereyi ve keresteyi alıp o özü varlaştırırız. Bir bezelye taneciği bezelye özünden, bir papatya yaprağı papatya özünden meydana gelir. İnsansa bir insan özünden meydana gelmez, insanın özü varoluşundan sonradır. Sartre’a göre öz, varlığı belirleyen anlamındadır ve varlığın herhangi bir özle belirlenmediği dile getirilmiştir.

4)Alman düşünürü Kant’a göre öz, kendinde şey ve phenomenon karşıtı olarak noumenon’dur. Asla bilinemez. Bizler sadece nesnelerin görünüşlerini bilebiliriz, kendinde ne olduklarını bilemeyiz.
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
https://hepsigrubu1.forumdizini.com
erenci-h
Misafir
Anonymous



Öznel İdealizm Empty
MesajKonu: Geri: Öznel İdealizm   Öznel İdealizm EmptyPaz Ekim 14, 2007 5:46 pm

sen çok güselşeyler bulmuşsun çok saol:D
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
~eRenci~
En Erenci Adminn (:
En Erenci Adminn (:
~eRenci~


Mesaj Sayısı : 3817
Nerden?? : Erenimin kalbinden :)
Mesleğin?? : Öğrenci :D
Hepsiden en sevdiğin kişi?? : EREN
Rep :
Öznel İdealizm Left_bar_bleue900 / 100900 / 100Öznel İdealizm Right_bar_bleue

Ruh halin nedir? : Öznel İdealizm Eglendirici
Hepsiden favorin ? : Öznel İdealizm 8c7a1332d6e4ab51888ace8b71f8d7d3_50
Hepsi Puanı :
Öznel İdealizm Left_bar_bleue999 / 100999 / 100Öznel İdealizm Right_bar_bleue

Kayıt tarihi : 04/09/07

Öznel İdealizm Empty
MesajKonu: Geri: Öznel İdealizm   Öznel İdealizm EmptyÇarş. Ekim 17, 2007 12:09 pm

bişe deil:)
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
https://hepsigrubu1.forumdizini.com
DagL
En Gülçinci Admin
En Gülçinci Admin
DagL


Mesaj Sayısı : 4899
Yaş : 28
Nerden?? : Loqumun GösLeRindeN
Mesleğin?? : öğrenci
Hepsiden en sevdiğin kişi?? : Ayh TabiKi Bnm GüCom xD
Rep :
Öznel İdealizm Left_bar_bleue900 / 100900 / 100Öznel İdealizm Right_bar_bleue

Ruh halin nedir? : Öznel İdealizm Uykulu
Hepsiden favorin ? : Öznel İdealizm 5000000003643334
Hepsi Puanı :
Öznel İdealizm Left_bar_bleue999 / 100999 / 100Öznel İdealizm Right_bar_bleue

Kayıt tarihi : 01/02/08

Öznel İdealizm Empty
MesajKonu: Geri: Öznel İdealizm   Öznel İdealizm EmptyC.tesi Şub. 16, 2008 2:04 am

evet site için kendini yoruyo elleri dert görmesin
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
http://www.elena.sitemynet.com
saqOm*yoShym*emRem
ModeraTörr..]
ModeraTörr..]
saqOm*yoShym*emRem


Mesaj Sayısı : 647
Yaş : 29
Nerden?? : ßuRsaDan ßursAA /D
Mesleğin?? : a$k doKToRu (şaKa ) yha amele ÖğRenciİm i$TE
Hepsiden en sevdiğin kişi?? : hePsini çoK sewioom ama en Çokk yasemin :|
Rep :
Öznel İdealizm Left_bar_bleue100 / 100100 / 100Öznel İdealizm Right_bar_bleue

Ruh halin nedir? : Öznel İdealizm Nerdeyim
Hepsiden favorin ? : Öznel İdealizm 5000000003351325
Hepsi Puanı :
Öznel İdealizm Left_bar_bleue0 / 1000 / 100Öznel İdealizm Right_bar_bleue

Kayıt tarihi : 14/02/08

Öznel İdealizm Empty
MesajKonu: Geri: Öznel İdealizm   Öznel İdealizm EmptyPaz Şub. 17, 2008 3:48 am

çOK TeŞŞekKÜr eDErİm jNm:)
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
http://emrebelozoglufan.mutluforum.org/index.htm
JeLLiBoN_HaSTaSU
EroŞcu
EroŞcu
JeLLiBoN_HaSTaSU


Mesaj Sayısı : 1358
Yaş : 30
Nerden?? : ♥Yaseminimin kalbindenn♥
Mesleğin?? : öğrenciyim
Hepsiden en sevdiğin kişi?? : Tabikide ♥♥YASEMİN ♥♥ama diğerleinide seviyoruum
Rep :
Öznel İdealizm Left_bar_bleue100 / 100100 / 100Öznel İdealizm Right_bar_bleue

Ruh halin nedir? : Öznel İdealizm Melek
Hepsiden favorin ? : Öznel İdealizm 5000000003351325
Hepsi Puanı :
Öznel İdealizm Left_bar_bleue0 / 1000 / 100Öznel İdealizm Right_bar_bleue

Kayıt tarihi : 08/02/08

Öznel İdealizm Empty
MesajKonu: Geri: Öznel İdealizm   Öznel İdealizm EmptyCuma Mart 14, 2008 4:19 pm

dilo demiş ki:
evet site için kendini yoruyo elleri dert görmesin
aynen kanki yaaaa
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
http://tr.netlog.com/
saqOm*yoShym*emRem
ModeraTörr..]
ModeraTörr..]
saqOm*yoShym*emRem


Mesaj Sayısı : 647
Yaş : 29
Nerden?? : ßuRsaDan ßursAA /D
Mesleğin?? : a$k doKToRu (şaKa ) yha amele ÖğRenciİm i$TE
Hepsiden en sevdiğin kişi?? : hePsini çoK sewioom ama en Çokk yasemin :|
Rep :
Öznel İdealizm Left_bar_bleue100 / 100100 / 100Öznel İdealizm Right_bar_bleue

Ruh halin nedir? : Öznel İdealizm Nerdeyim
Hepsiden favorin ? : Öznel İdealizm 5000000003351325
Hepsi Puanı :
Öznel İdealizm Left_bar_bleue0 / 1000 / 100Öznel İdealizm Right_bar_bleue

Kayıt tarihi : 14/02/08

Öznel İdealizm Empty
MesajKonu: Geri: Öznel İdealizm   Öznel İdealizm EmptyC.tesi Nis. 12, 2008 11:40 am

Klavyen dert görmesin Very Happy
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
http://emrebelozoglufan.mutluforum.org/index.htm
cemreji_büşra
BüŞRaNıN MaviŞ MeLeĞi
BüŞRaNıN MaviŞ MeLeĞi
cemreji_büşra


Mesaj Sayısı : 1324
Yaş : 28
Nerden?? : samsun
Mesleğin?? : öğrenci
Hepsiden en sevdiğin kişi?? : cemroshum
Rep :
Öznel İdealizm Left_bar_bleue900 / 100900 / 100Öznel İdealizm Right_bar_bleue

Ruh halin nedir? : Öznel İdealizm Nerdeyim
Hepsiden favorin ? : Öznel İdealizm 8c7a1332d6e4ab51888ace8b71f8d7d3_50
Hepsi Puanı :
Öznel İdealizm Left_bar_bleue999 / 100999 / 100Öznel İdealizm Right_bar_bleue

Kayıt tarihi : 19/04/08

Öznel İdealizm Empty
MesajKonu: Geri: Öznel İdealizm   Öznel İdealizm EmptyPtsi Nis. 21, 2008 5:16 pm

evet siteyi ne güzel hazırlıyosun allah razı olsun
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
http://hepsiciprensesler.goodbb.net/
BircanEren
ModeraTörr..]
ModeraTörr..]
BircanEren


Mesaj Sayısı : 574
Yaş : 28
Nerden?? : S.A.N.A.N.E hihi şaka şaka İSTANBUL dan
Mesleğin?? : doktorum doktor hihi öğrenciyim
Hepsiden en sevdiğin kişi?? : SALATA GÜZELİM İLE BROWNİMMM
Rep :
Öznel İdealizm Left_bar_bleue0 / 1000 / 100Öznel İdealizm Right_bar_bleue

Ruh halin nedir? : Öznel İdealizm Eglendirici
Hepsiden favorin ? : Öznel İdealizm Q643280052_2629
Hepsi Puanı :
Öznel İdealizm Left_bar_bleue0 / 1000 / 100Öznel İdealizm Right_bar_bleue

Kayıt tarihi : 11/05/08

Öznel İdealizm Empty
MesajKonu: Geri: Öznel İdealizm   Öznel İdealizm EmptyPtsi Tem. 07, 2008 7:42 pm

çok saol ajkum benim
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
http://www.florabircanflora.blogcu.com
 
Öznel İdealizm
Sayfa başına dön 
1 sayfadaki 1 sayfası

Bu forumun müsaadesi var:Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
Grup Hepsi Fan Club | Hepsi Galeri Resimler | Haberler, Duyurular | :: Tarih,Kültür,Sanat :: Kültür& Sanat-
Buraya geçin: